marți, 23 ianuarie 2018

The Handmaid's Tale (2017) - Serial TV Povestea slujitoarei

Plasat într-un viitor distopic, The Handmaid's Tale ne spune povestea unei femei care este forţată să trăiască în concubinaj sub o teocraţie dictatorială. Halucinant. Traumatizant. Distopic. Iată doar trei cuvinte care vă vor urmări pe parcursul vizionării acestui serial pe care, personal, îl consider de excepţie. Femeile nu mai sunt tratate ca fiinţe umane, ci ca nişte vite, bune ori de împerechere, ori de dus la ”abator”, nu mai au dreptul nici de a avea sentimente, nici de a fi libere. Totul, în numele unei idei de organizare aşa-zis superioară, în care cei care conduc au drept de viaţă şi de moarte asupra celorlalţi, iar aceştia devin simple numere.
Deşi şochează - prin mijloacele de exprimare - de multe ori spectatorul, ”Povestea slujitoarei” este un serial realizat într-un mod elevat, putând sta oricând alături de opere ca ”1984” sau ”Fahrenheit 451”, mai ales că este tot o ecranizare, de data aceasta după Margaret Atwood. După cum scriam şi în nişte însemnări personale, cu toate că e vorba de o societate fictivă, totalitară şi teocratică, în care totul e dus până la extrem, ”Povestea slujitoarei” nu mi se pare neapărat un atac la religie, ci mai curând, ca şi amintitul ”1984” sau ca ”Minunata lume nouă” a lui Huxley, o radiografie halucinantă a ceea ce am putea deveni în viitor, dacă nu cumva am şi devenit deja. Este o poveste despre cinism şi aberaţie umană - nu contează pretextul. Acest pretext poate fi rasa ariană, poate fi atotputernicia divină interpretată de unii sau de alţii după criterii proprii, poate fi o ţară socialistă multilateral dezvoltată, ba poate fi, ca să fiu rău, şi marea familie europeană. Nu acest pretext contează, ci substratul - şi asta face din ”Povestea slujitoarei” o poveste impresionantă şi universală, general-valabilă. Un serial aparte, obligatoriu de văzut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orange Is the New Black Sezonul 1 Episodul 1

Orange Is the New Black Sezonul 1 Episodul 1 Online Subtitrat  Piper Chapman este trimis la închisoare ca urmare a relației sale cu un tra...